czwartek, 27 listopada 2014

Maciejowa Piwniczka #10


Dziesiąty odcinek będzie szczególny. Tym razem oceniam tylko jedno wino i będzie to zaledwie uzupełnienie poprzedniego odcinka (portugalska oferta Biedronki). Będzie jednak o pizzy! I to nie byle jakiej, bo własnej! Tylko pomysł został podpatrzony z pewnej restauracji z Chłapowa.

Odcinek 10

Postanowiliśmy z żoną odtworzyć pewien smakołyk z naszych nadmorskich wojaży. Pizza z wkładem kebabowym, czyli dwa dania w jednym. Uwaga! Potrawa ta jest tak sycąca, że trzeba liczyć minimum 3 osoby dorosłe.

Do wykonania pizzy potrzebna będzie mąka (400g), 2 łyżki oleju (może być kujawski), 2/3 kostki drożdży, szklanka przegotowanej wody, 2 łyżeczki cukru, szczypta soli. To wszystkie komponenty potrzebne do ciasta. Istotne jest, aby porządnie zagnieść. My zrobiliśmy pizzę z serem w rantach, więc kosztowała nieco więcej wysiłku. Do zrobienia sosu podkładowego potrzeba przecieru pomidorowego, troszkę cukru, gorącej wody i zioła takie jak lubicie (my korzystamy z gotowych mieszanek prowansalskich, dalmatyńskich oraz bazylii, oregano i papryki ostrej, szczypta pieprzu ziołowego). Jedynym dodatkiem jaki rzuciliśmy do pizzy jest ser feta. Pizzę pieczemy 30 minut w 160*C, a potem 10 minut w 180*C. W międzyczasie można zająć się resztą - pokroić cebulę, pomidory, paprykę, sałatę, ogórek. Ponadto kroimy i smażymy pierś z kurczaka (można bez soli, dobrze doprawiony ostrą papryką i ww ziołami kurczak jest równie smaczny co posolony). Gdy nasza pizza już dojdzie do siebie wyciągamy ją z pieca i rzucamy na nią wszystkie przygotowane przez nas komponenty. Jeśli chcecie możecie też sobie zrobić sos czosnkowy (200g jogurtu naturalnego gęstego i 2 łyżki sosu czonkowo-majonezowego Winiary plus szczypta czarnego pieprzu).

Na koniec zdjęcie poglądowe z postępu prac

Tak jak obiecałem będzie też o winie. Bo zapewne jesteście ciekawi jakiż to specjał zaserwowałem nam na ten uroczysty obiad :)

Casa Santos Lima Lisboa Bona Vita 2013

Wino ze skuterkiem. Chyba wszyscy, którzy je pili tak właśnie je nazywają. Wino jest cierpkie, ale przyjemne. Ma aż 14% alkoholu. To niezły wynik jak na wino. Zapach przyjemny, posmak długi, bukiet jest ciekawy, trudny do opisania. Wino zostało dobrze przyjęte przez wszystkich blogerów i muszę przyznać, że ja też uległem jego czarowi.

Za cenę 14,99 zł można dostać doskonałą popitkę to mięsnych potraw i do...

...do naszej pizzy.

No to czas na ocenę:
8/10






Taki to mi wyszedł odcinek - nieco bardziej kulinarny niż winny. Mam jednak nadzieję, że nie jesteście zawiedzeni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz